U Kninu se gradi nova tvornica za 25 milijuna eura

Bez autora
Oct 12 2011

Zahvaljujući gradnji nove tvornice standardne vijčane robe, Knin se napokon upisao na kartu velikih investicija koje će tom području podariti toliko željena nova radna mjesta i pomoći u gospodarskom razvitku cijeloga kraja. Riječ je o novoj tvornici vijaka koju samoborski DIV gradi tik uz postojeću tvornicu TVIK. Investicija je u prvoj fazi vrijedna 25 milijuna eura, od toga je DIV 10 milijuna osigurao pomoću HBOR-ova kredita, a drugi dio iz svoje akumulirane dobiti. U vrijeme kad se mnoge veće tvrtke ne odlučuju ni na minimalna ulaganja, DIV je krenuo u veliki projekt, trenutačno najveću proizvodnu investiciju u Hrvatskoj koja bi napokon mogla odrediti daljnu gospodarsku sudbinu cijeloga Knina. Završetak radova očekuje se, najavljuje Darko Pappo, član Uprave DIV-a, u proljeće iduće godine. Građevinski radovi su se zahuktali kao i oni na infrastrukturi i energetici, a u isti mah nabavlja se i ugovara nova oprema - strojevi i proizvodne linije.

U Kninu se gradi nova tvornica za 25 milijuna euraZahvaljujući gradnji nove tvornice standardne vijčane robe, Knin se napokon upisao na kartu velikih investicija koje će tom području podariti toliko željena nova radna mjesta i pomoći u gospodarskom razvitku cijeloga kraja.

Riječ je o novoj tvornici vijaka koju samoborski DIV gradi tik uz postojeću tvornicu TVIK. Investicija je u prvoj fazi vrijedna 25 milijuna eura, od toga je DIV 10 milijuna osigurao pomoću HBOR-ova kredita, a drugi dio iz svoje akumulirane dobiti.

U vrijeme kad se mnoge veće tvrtke ne odlučuju ni na minimalna ulaganja, DIV je krenuo u veliki projekt, trenutačno najveću proizvodnu investiciju u Hrvatskoj koja bi napokon mogla odrediti daljnu gospodarsku sudbinu cijeloga Knina. Završetak radova očekuje se, najavljuje Darko Pappo, član Uprave DIV-a, u proljeće iduće godine. Građevinski radovi su se zahuktali kao i oni na infrastrukturi i energetici, a u isti mah nabavlja se i ugovara nova oprema - strojevi i proizvodne linije. Čelična konstrukcija za svih 20.000 četvornih metara, koliko će zauzimati novi objekt, gotova je i trenutačno ju se »oblači« pokrovnim limovima i izolacijom. Veći dio krovišta, uvjerili smo se, već je prekriven donjim limom, a nakon završetka tih radova zatvarat će se bočne strane i uređivati podovi u halama.

Složeni radovi na obnovi i zamjeni staroga željezničkog kolosjeka s donjim postoljem u dužini oko 700 metara, također su već gotovi.

»Tvornica će godišnje moći proizvesti 100.000 tona standardne vijčane robe, 10 puta više nego što je sadašnja produkcija. Radit će se u pet međusobno spojenih hala ukupne površine od 20.000 četvornih metara. Posebnost nove tvornice je zatvoreni dio željezničkog kolosjeka koji će omogućiti manipulaciju sirovinom i gotovim proizvodima bez obzira na vremenske prilike. Planiramo zaposliti 350 radnika, s tim da smo neke već angažirali kako bi bili obučeni za rad na novim strojevima«, otkriva Pappo ističući kako će se osim 350 novozaposlenih još najmanje 200 do 250 ljudi zaposliti u pratećim djelatnostima izvan tvornice.

Dio opreme već je pušten u rad u staroj tvornici kako bi se testirao i odmah iskoristio za proizvodnju čim nova tvornica bude gotova. Već je ugovorena nabava preostale opreme. Riječ je o modernim, vrlo preciznim strojevima i proizvodnim linijama kojima se automatski upravlja i nadzire. Oprema koja će se instalirati u prvoj fazi vrijedna je 10 milijuna eura.

Kninski proizvođač promijenio je strategiju na europskom tržištu za koje sada planski proizvodi robu. Time je optimizirao kapacitete i resurse pa sad tržištu nudi isporuku izravno sa skladišta, u vrlo kratkom roku. Zahvaljujući promjeni strategije TVIK-ovci su uspjeli podići cijenu svoje robe i smanjiti troškove proizvodnje. Tako uspijevaju konkurirati velikim proizvođačima iako su Kinezi kojima država subvencionira proizvodnju i dalje u povoljnijem položaju u odnosu na europske proizvođače.

TVIK-ovci se planiraju okrenuti velikom tržištu Rusije, kao i Kanadi. Zasad uspješno drže osvojena tržišta Europe, Bliskoga istoka i sjeverne Afrike. Najveći su kupci njihovih vijaka tvrtke iz Njemačke, Italije i Francuske. Svoju robu prodaju i u regiji te u samoj Hrvatskoj, a prodor na golemo tržište Rusije i Kanade bit će im nesumnjivo dobar vjetar u leđa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik